Åndedrætsøvelser

Meditation og mindfulness i praksis

Åndedrætsøvelser i din hverdag

Ved hjælp af åndedrætsøvelser kan du få den fulde effekt af dit sunde åndedræt. Når du laver øvelser og træner en dybt og rolig vejrtrækning, vil det også blive mere naturligt for dig at trække vejret på en sund måde i hverdagen.

Du får en nem og enkel meditation over åndedrættet, hvor jeg foreslår, at du sidder på en stol. Start i det små at praktisere denne åndedrætsøvelse 1 til 2 gange om ugen. Det tager kun 3-5 minutter. Du kan lave øvelsen hvor som helst.

Lyt også til en gratis afspændingsøvelse af åndedrættet her.

Åndedrætsøvelse: Træn din bevidsthed

  • Sæt dig på en stol med begge fødder i gulvet. Hold ryggen ret og slap af i skuldrene.
  • Træk vejret gennem næsen og læg højre hånd på maven lige over navlen. Den venstre hånd hviler på venstre lår.
  • Ånd langsomt ind og ud gennem næsen.
  • Nu begynder du opmærksomt og bevidst at fokusere på åndedrættet.
  • Betragt dit åndedræt. Hvilke dele af kroppen bevæger sig, når du trækker vejret?
  • Opmærksomheden vendes til bevægelsen i maven under din hånd. Hvis der kommer tanker, som forstyrrer dig, så vend opmærksomheden tilbage til bevægelsen i maven, og luften som går ind og ud gennem dine næsebor.
  • Luk dine øjne og fortsæt 3-5 minutter. Du kan afspille et stykke afspændingsmusik eller sætte en alarm, så du ved, hvornår du skal slutte din åndedrætsøvelse.
  • Når uret eller musikken stopper, og din øvelse er slut: Hvordan har du det lige nu, efter du har lavet øvelsen?
  • Du åbner øjnene langsomt, men bliv siddende 1 minut og nyd den indre ro, inden du forsætter din dag.

Træk stikket ud og få ro

Ved at lave åndedrætsøvelser også kaldet Pranayama får vi ro i sindet, hvilket påvirker hele kroppen og dermed dit velvære. Du vil lære at slappe af uden at anstrenge dig, så du kan løse op for spændinger.

Med tiden vil du kunne lave åndedrætsøvelsen eller andre mindfulness øvelser i længere tid som f.eks. i 15 – 30 minutter og dermed træner og styrker du din bevidsthed. At træne åndedrættet bevidst vil også påvirke, hvordan du trækker vejret i hverdagen, så du lærer at bruge det sunde åndedræt i dagligdagen.

Mindfulness værktøjer

Er du interesseret i flere værktøjer, som kan bruges til at skabe få indre ro og velvære i hverdagen, så tilmeld dig nyhedsbrevet fra Mere Sundhed her.

 

TILBAGE TIL FORSIDE AF BLOG OG GRATIS TIPS