Det sunde åndedræt

Det sunde aandedraet-yoga-meditation

Åndedrætsøvelser-yoga-meditation

Nyd livet med det sunde åndedræt

Din vejrtrækning har rigtig stor betydning for dit daglige velvære. Her på siden får du længere nede nogle enkle test, som du selv kan udføre. Du vil dermed blive bevidst om, hvordan du bør trække vejret i dagligdagen, så du har et naturligt og sundt åndedræt.

Det sunde åndedræt har en positiv effekt på din naturlige udrensning af kroppens affaldsstoffer, din kropsholdning, din energi i hverdagen og på forebyggelsen af stress.

Der er mange gode grunde til at træne det sunde åndedræt. Få øvelser på online yogaforløbet Kickstart din Krop Detox.

Test kvaliteten af dit åndedræt

Du kan lave disse 2 tests på dig selv, så du kan få information om dit eget åndedræt. Din vejrtrækning og din krops stressniveau hænger sammen, og selvom du ikke føler dig stresset, vil du måske aflæse noget andet ud fra din vejrtrækning.

 TEST 1: Respirationsfrekvens

  • Sæt dig på en stol med begge fødder i gulvet. Hold ryggen ret og slap af i skuldrene.
  • Luk øjnene. Nu begynder du opmærksomt og bevidst at fokusere på åndedrættet.
  • Sæt et ur på 1 minut og tæl hvor mange gange du trækker vejret på 1 minut. Bemærk at en vejrtrækning er en indånding og en udånding.
  • Skriv tallet ned. Din respirationsfrekvensen (hvor ofte du trækker vejret) fortæller om din krop er stresset eller om din krop er afslappet.

RESULTAT A: Hvis tallet er mellem 8-10 er du afslappet og har ikke en stressreaktion i kroppen.

RESULTAT B: Er tallet over 12 gange pr. minut, så vil man ud fra din vejrtrækningen udlede, at du har en stressreaktion i kroppen.

 

 TEST 2: Hvor sidder din vejrtrækning i din krop?

  • Sæt dig på en stol med begge fødder i gulvet. Hold ryggen ret og slap af i skuldrene.
  • Læg højre hånd på din mave (ved navlen) og venstre hånd på din brystkasse.
  • Luk øjnene. Nu begynder du opmærksomt og bevidst at fokusere på åndedrættet.
  • Betragt dit åndedræt. Hvilke dele af kroppen bevæger sig? Hvor trækker du luften ind, og hvor puster du ud?

RESULTAT A: Hvis din højre hånd under maven løfter sig først, og du derefter mærker en lille bevægelse under din venstre hånd, og du samtidig trækker luft ud og ind gennem næsen, så trækker du måske vejret på en hensigtsmæssig måde, idet du bruger diaphragma (mellemgulvet) som den primære åndedrætsmuskel. Der kan være flere ting der skal vurderes som helhed for at konkludere, om du har et naturligt og sundt åndedræt.

RESULTAT B: Hvis din venstre hånd på brystkassen løfter sig, og du ikke mærker nogen særlig bevægelse under højre hånd, og du trækker luft ind gennem munden, så har du en overfladisk vejrtrækning, da du bruger halsmusklerne, som de primære åndedrætsmuskler. Derved vil dine skuldre løfte sig, og du kommer nemt til at spænde op omkring nakke og skuldre, hvilket kan føre til spændingshovedpine. Du bør ændre måden, du trækker vejret på. Få inspiration i denne åndedrætsøvelse.

 

Årsagen er ofte stress

I hverdagen er vi ikke mindful, og vi mærker ikke, hvis vi holder vejret eller har en stødvist og hurtig vejrtrækning.

Årsagen til den uhensigtsmæssige vejrtrækning er individuel, men vi ser ofte, at stress er synderen. Det overfladiske, urytmiske og hurtige åndedræt har en negativ indflydelse på kroppens evne til at udnytte livsvigtige stoffer. Vi får anspændte muskler og en dårlig kropsholdning.

Det er naturligt, at vores vejrtrækning påvirkes, når vi har travlt. Vejrtrækningen omstiller sig nemlig efter vores krop og mentale psyke. Det er heller ikke noget problem, når det er en kortvarig påvirkning.

Er stresssituationen langvarig, så vores åndedræt påvirkes over længere tid, tager vi skade såvel fysisk som psykisk. Udover stress kan fødevareallergi, kroniske smerter eller mangel på søvn også være en årsag til en uhensigtsmæssig vejrtrækning.

Træning af det sunde åndedræt

Med et mere bevidst åndedræt kan du sænke dit stressniveau og opnå bedre psykisk og fysisk velvære i hverdagen. Du kan træne det sunde åndedræt blandt andet via åndedrætsøvelser, afspænding, meditation, pilates og yoga.

Åndedrættet er det eneste indre organ, som du selv direkte kan regulere. Dit åndedræt står for op til 70% af udrensningen af affaldsstoffer, og derfor er det afgørende for din sundhed, at du trækker vejret på den optimale måde.

Men lad dig ikke forvirre af begreber som ”træk navlen ind” og ”skyd brystet frem” under træning, da det kan påvirke din vejrtrækning i negativ retning. En kvalificeret underviser bør kunne vejlede dig og forklare dig om sammenhængen og samspillet mellem åndedræt og muskler.

Samtidig kan du også få en overiltning af blodet ved at trække vejret meget dybere end du plejer, så du bliver svimmel og kan føle ubalance. Derfor skal du føle dig tryg hos din underviser, hvis du gerne vil udforske emnet dybere end blot et par daglige vejrtrækningsøvelser.

For at arbejde med dit åndedræt intensivt kan du søge personlig træning og rådgivning, deltage på en yogarejse og yogaretreat eller online kursus, hvor der er fokus på alle elementerne i det sunde åndedræt.

Hvorfor trække vejret gennem næsen?

I yoga, meditation og andre træningsteknikker trækkes vejret primært gennem næsen. Vejrtrækning gennem næsen påvirker dit autonome nervesystem og din vigtige vagusnerve, så kroppen falder til ro.

Samtidig så betyder vejrtrækningen gennem næsen en rensning og opvarmning af luften, som ikke er optimal, hvis det er de nedre luftveje gennem munden, som skal klare processen. Du får også 10-15% højere iltning af blodet, i forhold til du trækker vejret gennem munden.

Tag aktion i dag og lær det sunde åndedræt

Arbejd bevidst med dit åndedræt via åndedrætsøvelser for at ændre både frekvensen, og den måde du trækker vejret på. Også afspændingsøvelser, yoga, pilates og meditation vil hjælpe dig til det sunde åndedræt.

Så vent ikke med at gøre noget godt for din krop og dit mentale velvære – start allerede i dag med at blive bevidst om dit åndedræt.

 

TILBAGE TIL FORSIDE AF BLOG OG GRATIS TIPS