Ondt i fødderne: Må jeg træne?

Muskler-sener-fod

Muskler-sener-fod

Nedsunken forfod eller hælspore

Jeg får ofte spørgsmål om, det er muligt at deltage på mine dybdegående workshops, når man har skader eller skavanker.

Her finder du svar på, om du kan træne med, hvis du har nedsunken forfod, hælspore eller betændelse i fodsålen. Du lærer også, hvordan du bør genoptræne dine fødder i forhold til skader. At opnå viden om dig selv, dine fødder og føddernes betydning for resten af kroppen, er en vidunderlig gave, du kan give dig selv.

Vil du med på den næste temaworkshop for fødderne, kan du læse mere her.

Kan jeg deltage i workshoppen, og få noget ud af det?

[Spørgsmål stillet på mail til Helle Lyngsgaard Johansen fra MereSundhed.dk]

Hej 😊

Jeg vil gerne deltage på din workshop. Jeg har en nedsunken forfod og betændelse i hele min højre fod. Jeg har fået scannet og undersøgt min fod, ved en reumatolog, som kunne konstatere at jeg har ca. 3,5 mm., betændelse fra hæl til forfod. Jeg har fået besked på, at tage den med ro/ gå meget begrænset de næste 2 år. Jeg har desuden fået 2 blokader, som har hjulpet lidt.

Kan jeg deltage i workshoppen, og få noget ud af den med den “skavank”?

Vh Karina 

Svar om træning og genoptræning af fødderne

[Svar fra Helle Lyngsgaard Johansen, Certificeret Personlig træner  og yogalærer med speciale i sunde fødder] 

Kære Karina,

Tak for din henvendelse på min hjemmeside omkring workshoppen for sunde fødder, jeg synes, det lyder som en god idé, at du vil deltage. Du spørger specifikt, om du kan deltage i workshoppen og få noget ud af med de skavanker, du har?

Først nedsunken forfod: Ja helt sikkert. Jeg har selv haft smerter på grund af nedsunken forfod, og har nu fået genoptrænet det, så jeg ikke længere har smerter. Det fortæller jeg mere om på workshoppen, hvor jeg også fortæller om hvilke øvelser, som vil være gode for nedsunken forfod og andre fodlidelser.

Betændelse fra hæl til forfod, hvor du har fået besked på at tage den med ro/ gå meget begrænset de næste 2 år. Her kommer en længere forklaring ved betændelse i din fodsål, så du har fået min vurdering:

Alle kan få betændelse i fodsålen, og det kan ske, når aktiviteten eller belastningen overstiger det, som det bløde væv og musklerne kan modstå. Så det sker ofte, fordi man står længe på hårdt underlag eller ved for meget gang eller løb, og motion som har mange hop. Dine fødder er ikke stærke nok til belastningen. Fejl i fodstillingen kan også være en årsag til at udvikle inflammatorisk reaktion (betændelse) i foden.

En betændelse er en naturlig reaktion fra immun systemet til at reparere en skade eller irritation. Dette kan som sagt opstå på grund af overforbrug uden den tilstrækkelig muskulatur til at udføre opgaven. Dit væv i fodbladet er ansvarlig for at bære din kropsvægt, og dette høje ansvar øger chancen for overbelastning. Rigtig mange får derfor problemer, fordi deres fødder simpelthen ikke er stærke nok til at klare den belastning, som de udsættes for. For hvor mange har du hørt om træner deres fødder?

Og netop her oplever jeg et stort problem, fordi ofte er ”behandlingen” primært konservativ i form af for aktivitetstop, smertestillende piller og aflastende fodtøj med indlægssåler, hvilket det også lader til, du har fået af vide. Det vil også gå over af sig selv i løbet af et par år (mellem 1– 3 år), når du begrænser belastningen på dine fødder, er den erfaring som jeg har, og også det du har fået af vide. Men så bliver dine fødder endnu svagere og ligeledes resten af din krop.

Træning skal der også til

Det er nødvendigt med træning. Da jeg havde mine fodproblemer for 20 år siden, var der dog ingen hjælp at hente for ingen kendte til fodtræning. Derfor har jeg udviklet mit eget helt unikke fodprogram på grund af mine faglige erfaring som certificeret personlig træner, yogalærer samt min egen personlig historie med smerter i fødder.

Den type træning som jeg underviser i styrker muskler, sener og ledbånd, så du får stabiliseret dine fodbuer, som skal aflaste foden og resten af kroppen, når du går. Du vil ved regelmæssig brug af mit træningsprogram kunne styrke dine fodbuer, forbedre blodcirkulationen og hjælpe med at normalisere funktionen af det inflammatoriske område.

Genoptræning – gør det rigtige for dig

Du skal dog være opmærksom på, at hvis du for hurtigt øger din træning inden for især løb og sport, hvor du har gentagne høje belastninger på ankel og fod vil du stoppe din heling og måske forværre dit problem og smerter. Og det er endnu værre, hvis det er på en hård overflade.

Så hvis din betændelse skyldes en overbelastning, så det er meget vigtigt, at du bevæger dig væk fra den aktivitet, der overbelastede området. Svømning og cykling sammen med mine øvelser som styrker og smidiggør dine fødder er gode træningsmuligheder. Du får med min træning sunde, stærke, smidige og smukke fødder. Samtidig vil du berolige dit nervesystem med udførelsen af den rolige dybdegående træning og dybde vejrtrækninger, som også er en del af yogaworkshoppen.

Hvis du vælger at deltage, har du mulighed for at stille mig spørgsmål til øvelserne, som jeg besvarer LIVE på workshoppen, så du får en masse ud af workshoppen – og det er uanset om det er SUNDE FØDDER fysisk workshop eller online workshop. Samtidig får du alle øvelserne på skrift. Som bonus får du ved deltagelse på Online Workshoppen SUNDE FØDDER adgang til optagelsen/replay efterfølgende i en tidsbegrænset periode.

Jeg håber, at min mail gav dig svar på dine spørgsmål.

De bedste hilsner

Helle, MereSundhed.dk

Af mit hjerte tak. Jeg har tilmeldt mig

[Svar returneret fra Karina, som var i tvivl om hun kunne træne]

Hej Helle

Af mit hjerte tak for dit fyldestgørende og informative svar.
Det var lige hvad jeg havde brug for!

Jeg har tilmeldt mig.

Tak ❤️

Jeg glæder mig til workshoppen.

Kh Karina

 

Sunde fødder med fodtræning hos fod- og yogaekspert Helle

Har du også spørgsmål til mig?

Er du i tvivl om, dine fødder har et specifikt problem, eller oplever du smerter, så opsøg en specialist med viden om fødderne. Du er velkommen til at kontakte mig, da jeg har arbejdet specifikt med træning af fødder i over 15 år.

Du får viden om, hvordan dine fødder skal bevæges og styrkes for at holde sig sunde. Og vigtigst af alt hvordan det sker i sammenhæng med resten af kroppen.

Alt det underviser jeg i både fysiske og online workshops med fokus på fødderne, samtidig med at jeg skriver blogindlæg og artikler om fødderne og så tilbyder jeg personlig træning for dine fødder. Både du og dine fødder fortjener at have det godt.

Vil du have mere viden om din sundhed?

Få gratis tips om dine fødders sundhed og sundhed generelt ved at tilmelde dig nyhedsbrevet fra Mere Sundhed.

 

TILBAGE TIL FORSIDE AF BLOG OG GRATIS TIPS