Hvilken fodtype har du?

Lær din fodtype at kende

Lær din fodtype at kende

Kender du din egen fodtype?

Jeg vil anbefale alle at træne fødderne og tæernes muskler. Uden undtagelse.

Det anbefaler jeg, fordi fødderne er dit fundament, som resten af din krop bygger på og er afhængig af. Hvilke typer af øvelser, du skal vælge, kommer an på din fodtype.

Du kan selv lave denne test af din fodtype, men hvis du ønsker mere viden om fødderne, er du velkommen på fodtræning – tilmeld Fødder Workshop her.

Er du platfodet, hulfodet eller en normal svang?

Din fod er blandt andet opbygget af 2 længdegående fodbuer, og de kan være for høje eller for lave. I daglig tale kalder vi de lændgegående fodbuer for svangen. Vi opdeler overordnet i Platfod, Hulfod eller normal fod, som er neutral stillingen.

Din svang er vigtig, fordi det er fodens naturlige støddæmper, når du går og løber. Har du ikke en normal svang, vil du ikke have den naturlige støddæmper for kroppen. Dermed kan din krop også  skævvrides på grund af uhensigtsmæssig fodafvikling, og du vil måske have smerter eller problemer i knæ, hofte eller lænd.

Føddernes sundhed er afgørende for hele din kropsholdning. Heldigvis kan du selv gøre en forskel, da du kan træne dine fødder mod en mere neutral og hensigtsmæssig stilling, hvis dine fødder er enten platfodet eller hulfodet. Andre skavanker som nedsunken forfod, knyste eller hammertæer kan også trænes.

Test din fodtype

  • Du lægger et stykke papir på gulvet og sætter dine våde fødder på papiret. Det er vigtigt, at papiret kan suge. Det kan også laves i sand eller hvor du kan lave et fodaftryk.
  • Aftrykket vil vise dig dine fødders form.
  • Platfodet: Du er platfodet, hvis indersiden af din fodsål rører ved eller næsten rører ved gulvet/papiret. Din svang skal tydelig vises, så der er cirka 1,5 cm afstand fra gulv til din svang, for at du har normal svang. Så mindre afstand end 1,5 cm betyder en mindre støddæmper i dine fødder, du har tendens til platfodethed.
  • Hulfodet: Hvis din svang derimod er meget høj (højere end 1,5-2 cm), så dit fodaftryk viser, at du mest står på ydersiden af din fod, så er du sandsynligvis hulfodet. Der bør ikke være luft mellem gulv og fodens ydrerand, i så fald er du hulfodet.
  • Normal svang: Midt i mellem er almindelig svang, som er en normal fod. Det er vigtigt, at du har 1,5 cm fra gulv til svang ved indersiden af din fod, og at du samtidig ikke falder indad eller udad på dine fødder.

Nu hvor du er igang med at lære dine fødder at kende, så kig også på dine sko.

Dine skosåler kan nemlig også give dig en indikation af din fodtype. Vend din sko om og se på skosålen. Hvis du slider dine sko på indersiden af hælen, er du sandsynligvis platfodet. Har du derimod et stort slid på ydersiden af hælen, så viser det, at du er hulfodet. Der er klart flere, som er platfodet end hulfodet, men uanset fodtype vil dine fødder have godt at træning.

Du kan læse om, hvorfor og hvordan jeg kom i gang med at træne mine fødder her.

Sunde fødder med fodtræning hos fod- og yogaekspert Helle

Prøv også yoga og pilates

Du kan gå til yogaundervisning og pilatesundervisning. Her træner du på bare fødder, og det giver dig også mere styrke og smidighed til dine fødder.

Når du starter med at træne dine fødder, så begynd altid med få øvelser i kort tid, og øg sværhedsgraden og styrken med tiden. Jeg anbefaler, at du træner specifikke fodøvelser tilpasset dine fødder. Du vil med tiden få stærke, sunde og smertefri fødder.

Læs her min egen historie med smerter i fødderne.

 

Er du i tvivl om, dine fødder har et specifikt problem, eller oplever du smerter, så opsøg en specialist med viden om fødderne. Du er velkommen til at kontakte mig, da jeg har arbejdet specifikt med træning af fødder i over 15 år.

I dag underviser jeg online kurser for fødder og deres indvirken på resten af kroppen, fysiske og online workshops med fokus på fødder og tilbyder personlig træning af dine fødder.

 

Vil du have mere viden om din sundhed?

Få gratis tips om dine fødders sundhed og sundhed generelt ved at tilmelde dig nyhedsbrevet fra Mere Sundhed.

 

TILBAGE TIL FORSIDE AF BLOG OG GRATIS TIPS