Fodøvelser

fodøvelser - stå korrekt

fodøvelser - stå korrekt

Træn dine fødder med fodøvelser

5 gratis fodøvelser, som du kan træne i dagligdagen. Husk at starte i det små, specielt hvis du slet ikke er vant til at bruge musklerne i underben, fødder og tæer.

Når du øver dig i at gå på bare fødder og træne dine fødder, kan du godt få både ømme fødder og ben i starten. Nogle vil endda opleve muskelømhed op igennem hele kroppen (muskelslynger, som du kan lære meget mere om hos mig), så lyt til din krop og giv kroppen tid til at tilpasse sig de nye udfordringer. Lær flere øvelser her.

Fodøvelse 1: Stå korrekt med bare tæer

Du skal træne med bare tæer eller bruge et par specieldesignede tåstrømper, så du har fri bevægelighed for fødder og tæer. Sko hører ikke hjemme i fodtræning, så tag sko og strømper af og stå med vægten ligeligt fordelt på begge fødder. Løft tæerne, spred dem og sæt dem i underlaget. Du skal nu fordele vægten mellem 3 punkter under dine fødder. Se på billedet ovenfor som viser, at du skal fordele vægten ligeligt mellem de 3 punkter: hælen, storetåens fodballe og lilletåens fodballe.

Det midterste punkt viser kroppens centerpunkt, når du er i ligevægt i stående stilling. Det er vigtigt, at du har ”aktive” fodsåler i den stående stilling, hvilket betyder, at du har aktiveret din sugekop også kaldet kortfod. Du kan læse om, hvordan du træner sugekoppen i øvelse 3.

Fodøvelse 2: Fodmassage med Bold

Alle fødder nyder at blive masseret. Du bruger en massagebold eller en almindelig tennisbold, som udspænder fodens strukturer og masserer musklerne og øger blodomløbet i fødderne. Du kan vælge enten at sidde ned eller stå og træne en fod ad gangen. Pres let ned på bolden og rul fodsålen frem og tilbage under foden samt på inder- og ydersiden af foden. Når du har masseret den ene fod godt igennem, gentager du fodøvelsen med den modsatte fod.

 

Svangbue - fodøvelser for platfodet

Fodøvelse 3: Sugekop/Kortfod

– specielt gavnlig for platfod
Du skal træne musklerne i svangen – de længdegående fodbuer. Når musklerne, som udgør fodbuerne fungerer, så giver de foden stødabsorbering. Fodbilledet her illustrerer, hvordan de 3 vægtbærende punkter danner 3 fodbuer: 2 længdegående (ydre og indre) fra hæl til forfod og 1 tværgående fodbue fra storetåens fodballe til lilletåens fodballe.

Start med at sidde på en stol (kan senere gøres stående) og træn en fod ad gangen. Spænd muskulaturen i svangen, så din svang trækkes op, og foden bliver smallere og kortere. I begyndelse har du måske brug for at krumme i tæerne for at svangbuen løfter sig. Når du får bedre kontakt til musklerne i dine fødder, kan du slappe af i tæerne, så de er i gulvet uden at krumme dem. Du kan bruge dine fingere til at mærke efter, om du løfter op i svangen. Test om du er platfodet her.

Fodøvelse 4: Karklud for fodroden

– specielt gavnlig for hulfod
Øvelsen smidiggør fodroden (de små led midt i foden), da man ved hulfod har en stiv fod. Sid på en stol og læg højre ben over det andet, så indersiden af foden peger op mod loftet. Højre hånd tager nu fat om højre ankel og ”låser” anklen fast. Venstre hånd tager fat om foden med tommelfingeren under foden i svangen og de andre 4 finger holder du ovenpå foden, hvor du drejer foden mod svangen. Dvs. du vrider foden som en klarklud og smidiggør foden. Gentag modsatte fod. Test om du er hulfodet her.

Øvelse 5: Korrekt fodafvikling

Når du går og løber er det vigtigt, at du ruller korrekt hen over din fod. Ved en god fodafvikling vil ydersiden af din hæl ramme først. Du kan kontrollere dine sko, og se efter slid på ydersiden af hælen, men hvis du har slid på indersiden af hælen, falder dine fødder indad (pronation), og kroppen kan overbelastes. Fra ydersiden af hælen bør du nu rulle hen over din fod mod indersiden af foden kaldet svangen. Denne rulning indad (pronation) betyder, at din svang dæmper for stødet. Derfra fortsættes bevægelsen til din storetå, som du bruger til at sætte af til et nyt skridt.

Når du øver dig i at gå korrekt uden sko, så start med et par timer hver dag og øg gradvis mængden. Et sundt alternativ til almindelig strømper er tåstrømper, hvor du bildt få spredt dine tæer, hvilket øger din opmærksomhed på fødder og tæer.

Lær flere øvelser på online workshop om fødderne – dine fødder vil elske det.

 

Har du har overvejet at træne dine fødder, men har et spørgsmål…?

Er du i tvivl om, dine fødder har et specifikt problem, eller oplever du smerter, så kontakt mig, da jeg har arbejdet specifikt med træning af fødder i over 15 år.

Du kan læse min egen historie lige her, hvor jeg i dag underviser på workshops med fokus på fødderne og tilbyder personlig træning af dine fødder.

 

Workshop: Sunde fødder 

Fokus er på, at du styrker, smidiggør og træner fødderne sunde og smukke.

Ja tak, jeg vil træne med på SUNDE FØDDER workshop
LÆS OM FØDDER WORKSHOP 

 

Få mere viden om din sundhed

Få gratis tips om dine fødders sundhed og sundhed generelt ved at tilmelde dig nyhedsbrevet fra Mere Sundhed.

 

TILBAGE TIL FORSIDE AF BLOG OG GRATIS TIPS